Kevättalvella 2021 olemme eläneet poikkeusaikaa jo yli vuoden ja viimeistään tänä keväänä suomalaiseen sanastoon on hiipinyt lausahdus, että ”tämä on sitä uutta normaalia”. Uuteen normaaliin ovat kuuluneet tietenkin maskien käyttö, tervehdystapa, etätyö ja -neuvottelut sekä matkustamattomuus ja monia sellaisia asioita, joista emme reilu vuosi sitten voineet nähdä edes painajaisia.
Viime aikoina me rakentajat olemme saaneet moitteita, tai ainakin on uutisoitu, työmaiden koronatartunnoista ja ehkä vähän kiistelty siitä, mistä nämä tartunnat ovat peräisin – työmailta, kotoa vai työmaaparakeista? Oman mausteensa tähän väittelyyn tuovat myös etniset taustat. Oliko tartunnan saanut tai levittäjä suomalainen vai siirtotyöläinen? On myös uutisoitu, että vieraskielisten asuinalueilla tartuntoja olisi enemmän kuin suomenkielisten. Toisaalta on kerrottu, että Ruotsissa suomenkielisten asuinalueilla koronaa olisi enemmän kuin syntyperäisten ruotsalaisten keskuudessa. Ilmeisesti meidän suomen kieli ei sittenkään estä koronaviruksen tarttumista, vaikka olemmekin maailman onnellisin kansa, mutta ilmeisesti vain Suomessa.
ArkVisiossa poikkeusaikamme on lopulta vaikuttanut varsin vähän toimiimme. Vuosi sitten, kun Suomi suljettiin ja hallituksemme kehotti tai suorastaan määräsi meidän siirtymään etätöihin, mekin Visiossa noudatimme tätä kehotusta. Muistan, kun vuosi sitten jouduimme siirtämään varaamamme pääsiäisloman Tahkolta tulevaisuuteen, koska Uusimaa suljettiin. Onneksi pääsimme tällöin pakenemaan arkea Karkkilan mökillemme, joka jäi juuri ja juuri Uudenmaan puolelle.
Karkkilan mökistä tulikin sitten 2020 kevään työpaikkani, jolta käsin työskentelin, pidin toimiston sisäiset palaverit, osallistuin rakennusvalvonnan Teams -palavereihin ja tietenkin tapasin asiakkaita, etänä.
Palasimme ArkVision etätyöjaksolta lähes normaaliin jo viime kesällä ja emme tämän jälkeen ole siirtyneet takaisin etätöihin, ainakaan siinä mielessä kuin hallitus olisi toivonut tai monella työpaikalla on toimittu ja etätyöt jatkuneet. Jo ennen koronaa olimme ArkVisiossa huolehtineet jokaisen visiolaisen työhyvinvoinnista, johon on kuulunut normaalin työterveyspalveluiden lisäksi Pohjolan Ekstra Terveysturva, hammaslääkäripalvelut, kuntosalikortit, liikunnan tukeminen, hierontapalvelut, museokortit ja monia hyvinvointiimme liittyviä muita etuisuuksia. Uskomme ArkVisiossa, että terveenä pysymiseen liittyy nyt ja tulevaisuudessakin se, että ihmisen mieli pysyy onnellisena ja valitettavasti, 100 % etätyö ei takaa onnellisuutta.
Tulevaisuutta ei kukaan voi täysin ennustaa, mutta koen, että me ArkVisiossa olemme jo siirtyneet siihen ”uuteen parempaan normaaliin”. Tähän normaaliin kuuluvat edelleen Teams-, Zoom-, Meet – palaverit. Tapaamme tulevaisuudessakin rakennusvalvontaa, osin asiakkaitamme ja toisiammekin etänä. Mutta se, mikä on muuttunut, on joustavuus. Voimme työskennellä aiempaa joustavammin toimistolla tai etänä. Voimme huolehtia aiempaa paremmin jaksamisesta ja työaikojen joustoista sekä terveydestämme.
Koronan jälkeinen maailma ei palaa ennalleen, vaan Suomesta ja maailmasta tulee koronan jälkeen aiempaa parempi paikka ja me suomalaiset säilytämme edelleen tittelimme maailman onnellisempana kansana – jos haluamme.